PREPAST, un projecte per a fomentar la ramaderia extensiva al PrePirineu

El passat 1 de març, el projecte PREPAST va celebrar a Àger (Lleida) la seva reunió de llançament on van assistir l’Associació La Sabina, entitat promotora, i l’ajuntament d’Àger (Lleida), el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i la Fundació Pau Costa (FPC), socis del projecte. Aquesta primera reunió va servir per presentar els socis, revisar el projecte i planificar les principals accions a realitzar durant els propers mesos.

PREPAST té com a objectiu principal recuperar el pasturatge extensiu per potenciar la bioeconomia, la transició ecològica, l’adaptació al canvi climàtic i la lluita contra la despoblació rural en una de les zones més despoblades del NE peninsular, el PrePirineu de Lleida, concretament, la Serra del Montsec i de Boumort.

En aquest marc, el projecte treballarà en la priorització de zones estratègiques on promoure la ramaderia extensiva per a la prevenció del risc d’incendis, i a més millorarà la situació de les aus carronyaires com el trencalòs, atès que els ramats suposen una important font d’alimentació per a elles. El projecte també prestarà una atenció especial a la reivindicació social de l’ofici de pastor i als serveis ecosistèmics derivats de les activitats de pasturatge com la gestió dels espais forestals o els aliments de qualitat procedents dels ramats.

L’ equip de Ramats de foc, amb l’objectiu de fomentar el pasturatge per a gestionar el risc d’incendi, treballarà en la recuperació d’infraestructures ramaderes com ara corrals i abeuradors, i impulsarà la incorporació de nous ramaders a la zona del Montsec i Boumort.

“És impactant la quantitat de corrals abandonats i espais forestals sense gestionar que abunden en aquesta zona del PrePirineu. A través de l’experiència de Ramats de Foc, volem ajudar a dinamitzar socioeconòmicament aquest territori treballant amb els ramaders locals, a més de contribuir a la prevenció d’incendis generant amb el bestiar paisatges més resilients al foc” comenta Merlès Martínez, tècnica de Ramats de Foc .

Mitjançant les accions del projecte PREPAST s’espera generar un impacte positiu al territori contribuint a una millora de la biodiversitat i del teixit socioeconòmic local. Fomentant la creació de llocs de treball durant el projecte i un cop finalitzat, contribuint a crear noves oportunitats per consolidar els ja existents.

“És molt important aconseguir que s’estableixin projectes de ramaderia extensiva al territori, però és essencial que puguin tenir continuïtat ja que molts deixen de ser viables a llarg termini atès la manca de recursos. Per això des de PREPAST es treballarà en una visió que permeti la continuïtat” afirma Merlès Martínez.

PREPAST compta amb el recolzament de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació I ResiliÈncia (PRTR), finançat per la Unió Europea – Next GenerationEU.