Ramats de Foc arriba al Montnegre-Corredor gràcies a l’ajuda de CaixaBank

El projecte Ramats de Foc va ser reconegut amb un dels premis de la convocatòria medi ambient 2023 de CaixaBank, amb els que l’entitat dona suport a projectes encaminats a la millora del patrimoni natural.

El finançament rebut ha permès implementar amb èxit el projecte al parc natural del Montnegre-Corredor i d’aquesta manera contribuir a reduir el risc d’incendi forestal, fomentar la biodiversitat i impulsar la venda de productes dels ramaders locals.  

Concretament, 10 ramaders del parc natural i vinculats amb l’associació de propietaris del Montnegre s’han adherit a Ramats de Foc.  Gràcies als seus ramats s’ha aconseguit reduir el combustible forestal en més de 500 hectàrees estratègiques prevenint així el risc d’incendi forestal en aquest espai protegit.

També s’ha reforçat el valor dels productes ramaders, etiquetant-los amb el segell de Ramats de Foc, i s’han dissenyat targetons informatius per distribuir-los en diferents comerços locals i així donar a conèixer les tasques del projecte i fomentar el consum de proximitat.

Ivan Tripiana, Projecte “Som Quatre Cabres” (Sant Celoni)
Carme Plana, ramadera a Vallgorguina.

Sensibilització per a la prevenció d’incendis forestals

L’ajut també ha permés l’organització de jornades de voluntariat i sensibilització a nivell local.

Els alumnes de l’escola agrària forestal Quintanes han realitzat un voluntariat per donar suport a les explotacions ramaderes de la zona, tot realitzant treballs d’aclarida i esbrossada per facilitar la pastura en terrenys vinculats al projecte.

Mentre que a l’escola municipal de Vallgorguina, dins el parc natural del Montnegre Corredor, els alumnes de primària han assistit a en un taller MeFiTu impartit per membres de l’àrea d’educació de la Fundació Pau Costa.

El taller ha permès sensibilitzar a l’alumnat sobre els incendis forestals i conèixer la importància de la gestió del paisatge per a prevenir els incendis. A més a més, els infants també han tingut l’oportunitat de visitar la Granja de Can Plana, una explotació ramadera local on han pres consciència del valor de la ramaderia extensiva i del consum de proximitat.

Finalment, destacar que la col·laboració dels ramaders locals i la participació de la població local juntament amb l’ajut de CaixaBank ha estat essencial per implementar Ramats de Foc a la zona del Montnegre-Corredor.